Vattenfasta dag 2 đŸ’ȘđŸ’ȘđŸ’ȘđŸ’Ș

Min första dag pÄ vattenfasta gick otroligt bra, hade rÀknat med hunger, trött och grinig... Jag var bÄde pigg och otroligt glad! Vad som Àr grymt förvÄnande Àr att jag inte var hungrig, kanske var det för att jag tÀnkt pÄ vattenfasta sedan jag kom hem frÄn Portugal förberett hjÀrnan pÄ detta.
 
LĂ€st pĂ„ en hel del om vattenfasta, pĂ„ Dietdoctorns sida skriver han om skillnaden mellan fasta och kaloriberĂ€knad portionreduktion och vad den gör med den basalametabolismen. Hela inlĂ€gget HÄR.
 
Nedan har jag kopierat vissa delar som jag tycker Àr intressant...

"Fasta triggar flera hormonella förÀndringar som INTE sker vid vanlig kaloribegrÀnsing. Insulinet störtdyker, vilket hjÀlper till att förhindra insulinresistens. Noradrenalin stiger, vilket ökar metabolismen. TillvÀxthormon-nivÄn stiger, vilket bibehÄller muskelmassan.

Vid fyra dagars fasta minskar inte basalmetabolismen. IstÀllet ökar den med 12%. FörmÄga att trÀna minskar inte heller, vilket mÀts av VO2, utan den bibehÄlls. I en annan studie resulterade inte tjugotvÄ dagar av varannandagsfasta i nÄgon minskning av ÀmnesomsÀttningen vid vila.

Vid fasta förbrĂ€nner vi först glykogen som lagrats i levern. NĂ€r det Ă€r klart anvĂ€nder vi kroppsfett. Det Ă€r verkligen goda nyheter – det lagras mycket mat hĂ€r. BrĂ€nn pĂ„ bara. Eftersom det finns mycket brĂ€nsle finns det ingen anledning för basalmetabolismen att sjunka. Och det Ă€r skillnaden mellan viktminskning pĂ„ lĂ„ng sikt, och en livstid av förtvivlan. Det Ă€r skillnaden mellan framgĂ„ng och misslyckande.

Fasta Àr effektivt nÀr enkel kalorirÀkning inte Àr det. Vad Àr skillnaden? Fetma Àr en hormonell obalans, inte en kaloriobalans. Fasta ger alla de fördelaktiga hormonella förÀndringar som helt och hÄllet förhindras av konstant matintag. Det Àr fastans oregelbundenhet som gör det sÄ mycket mer effektivt."

Stycket ovanför Àr kopierat frÄn gÀstinlÀgget av dr Jason Fung pÄ Dietdoctons sida, lÀnk ovanför detta stycke.

Nu tĂ€nker jag köra pĂ„ med dag 2, hoppas denna dag kommer flyta pĂ„ lika galant som första😉

Kram pĂ„ er dĂ€r ute đŸ€—đŸ€—đŸ€—

 

#1 / / Barbro:

SpÀnnande - följer detta med stort intresse.

Tack för lÀnken till Kostdoktorn. Den skall jag spara.

Lycka till!

Svar: Tack😍 jag tycker oxĂ„ det ska bli intressant och se pĂ„ lördag hur det gĂ„tt...
Yvette