Vattenfasta đŸ’ȘđŸ’ȘđŸ’Ș

I dag tÀnker jag börja en 4 dagars vattenfasta för att rena kroppen och bosta ÀmnesomsÀttningen. Det innebÀr att man dricker minst 2-3l vatten, mineralvatten, te, kaffe och 0.5l buljong om dagen. VÄgar mig pÄ helfasta nu för Àter inte lÀngre medicin som krÀver att jag Àter mat i samband med intag av medicinen. 
Det nedan har jag kopierat frĂ„n Ulrika Davidssons blogg, HÄR 😊 Ulrika rekommenderar misosoppa 1 gĂ„ng per dag men jag vĂ€ljer buljong istĂ€llet.

"VATTENFASTA under 4 dagar och sedan ÄtergÄ till din lÄgkolhydratskost. Du kan sedan börja intresserad dig mer för 5:2 dieten och komplettera med 2 fastedagar i veckan för att öka din förbrÀnning ytterligare. Dessa metoder gÄr utmÀrkt att följa! 

Vattenfasta 4 dagar minus 4 kg

Att vattenfasta Àr en mycket god idé att starta ditt nya hÀlsoliv med! Framförallt gÀller det alla som upplever det svÄrt att gÄ ner i vikt och inte fÄr de resultat de önskar. Vid vattenfastan ÄterstÀlls en riktig hormonell balans i kroppen dÀr vi frigör hjÀrnan och fÄr igÄng fettförbrÀnningen ordentligt. Jag rekommenderar att man vattenfastar 4 dagar för att sedan successivt trappa upp med proteiner, grönsaker och fett. DÀrefter Àr det betydligt lÀttare att hÄlla sig till en lÄgkolhydratskost och du har en förbrÀnning pÄ topp! Kroppen Àr faktiskt bÀttre utrustad för att klara av för lite mat Àn för mycket mat. Det som hÀnder dessa dagar Àr:

Dag 1: Kroppen förbrÀnner alla kolhydrater

Dag 2 och 3: FörbrÀnner protein

Dag 4: Kroppen sparar pÄ proteinet och börjar förbrÀnna fett. 

VĂ„ra lyckohormoner!

Mekanismen bakom nĂ€r hjĂ€rnan signalerar att den önskar sig socker och stĂ€rkelser gĂ„r via hjĂ€rnans produktion av signalsubstanser. NĂ€r du Ă€ter socker och stĂ€rkelser ökar produktionen av signalsubstanser som vi ofta kallar lyckohormoner och vi fĂ„r en skön kĂ€nsla i kroppen. Vi kan t ex bli pĂ„ gott humör av att Ă€ta en chokladkaka och vi vet vad det menas med att tröstĂ€ta


MÄnga mÀnniskor jag möter Àr beroende av att fÄ i sig sötsaker, lÀsk och tycker att det Àr svÄrt att sluta med sÄvÀl kvÀllsmackorna och fikat. Man kan bryta detta mönster genom att göra en vattenfasta 4 dagar och programmera om hjÀrnan sÄ att den inte efterfrÄgar framförallt socker i samma grad som tidigare. DÄ blir det lÀttare att följa den kostplan som du har bestÀmt dig för att genomföra.

En 4-dagars fasta Àr som att göra en service pÄ bilen men nu handlar det om din kropp. Under dessa dagar gÄr kroppen in i en reparationsfas och sÄvÀl blodtryck, kolesterol, blodsocker och insulin gÄr ner samt att skadade celler repareras, kroppen avgiftas och nya hjÀrnceller bildas.

De första 4 dagarna

De första 8-12 timmarna efter sista mÄltiden anvÀnder kroppen mat som finns kvar i matspjÀlkningssystemet. Under de kommande 10 timmarna anvÀnder kroppen glykogen (kolhydrater) som finns lagrat i levern. 16-24 timmar efter sista mÄltiden mÄste kroppen börja producera glukos pÄ nÄgot sÀtt och det lÀttaste sÀttet att göra det Àr att anvÀnda muskelvÀvnad. Det Àr bra om den mesta av denna tid Àr under natten dÄ kroppen Àr i fullstÀndig vila.

Morgonen dÀrpÄ, dag 2, bör man vila vÀldigt mycket, precis som under alla andra dagar under en vattenfasta, men sÀrskilt dÄ. NÄgon gÄng under dag 2 börjar kroppen Àndra om sÄ att den mestadels anvÀnder fett som sin kÀlla av energi. Det Àr nu matspjÀlkningssystemet kan börja vila. AlltsÄ kommer alla gifter som blivit lagrade i fettet att börja försvinna. Detta Àr mÄlet.

Under de tre första dagarna kan man kĂ€nna av nĂ„got som de flesta kallar hunger men kĂ€nslorna i magtrakten beror pĂ„ att kroppen arbetar med magen och tömmer den. Det kan ocksĂ„ vara stressrelaterade kĂ€nslor man kĂ€nner, dĂ„ de oftast uppstĂ„r i just magtrakten. Den Ă€kta hungern brukar hos genomsnittet komma nĂ€r kroppen inte lĂ€ngre har nĂ„gon â€Ă¶verflödig” vĂ€vnad att anvĂ€nda som brĂ€nsle. Det Ă€r en erfarenhet att kĂ€nna hur kroppen beter sig under dessa 4 dagar och du kommer att bli förvĂ„nad hur du manövrerar din hjĂ€rna och tar kontroll. Kanske har du aldrig haft den kontrollen innan? HjĂ€rnan kommer nu att acceptera dina val av matintag och inte frĂ„ga efter socker.

Du gÄr ner ca 4-5 kg pÄ dessa 4 dagar. Du gÄr upp 2-3 kilo nÀr du börjar Àta du kommer att ha en bÀttre förbrÀnning och en mer fungerande kropp efter fastan.

SÄ hÀr gör du:

Dag 1 – 4                Drick ca 2-3 liter vatten eller mineralvatten, kaffe, te Ă€r ok samt 1 misosoppa per dag. Blir det för tufft kan du Ă€ta en gurka per dag (innehĂ„ller mest vatten)

Dag 5 och framĂ„t                ÅtergĂ„ eller börja med en lĂ„gkolhydratskost

Nu bör du ha en högre fÀrbrÀnning, bÀttre hormonell balans samt du har brÄkat klart med din hjÀrna om behovet av mat och framför allt snabba kolhydrater."

Hur resultatet blir pÄ min vattenfasta kommer uppdateras i helgen.

Kram pĂ„ er dĂ€r ute đŸ€—đŸ€—đŸ€—